- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prøvekørt: Opel Zafira Tourer


Fakta om og udstyr i den nye Opel Zafira Tourer

 


Af Søren Clauding – 27. oktober 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ud over skulpturelt design og dynamiske køreegenskaber kan Zafira Tourer leveres med avancerede sikkerhedssystemer som dynamisk fartpilot og overvågning af blinde vinkler. Også på det teknologiske område rummer Zafira Tourer store fremskridt.

 

Undervognen gemmer på komponenter fra Insignia, hvorfra forhjulsophænget stammer og Astra, der har leveret baghjulsophænget med compoundaksel og Watts. Anden generation af Opel Eye front kameraet danner basis for en række elektroniske sikkerhedssystemer, som Zafira Tourer kan udstyres med som første bil i sin klasse. Det gælder den radarbaserede dynamiske fartpilot, der automatisk justerer bilens hastighed efter forankørende.

 

Motorprogrammet

Motorprogrammet består i første omgang af diesel- og benzinmotorer med ydelser fra 110 hk til 165 hk. I begyndelsen af 2012 kommer en særlig brændstoføkonomisk ecoFLEX version, der bygger på 2,0 CDTI dieselmotoren med et typegodkendt CO2 udslip på 119 gram pr. kilometer svarende til 22,2 km/l. Ydelsen er 130 hk og drejningsmomentet 300 Nm.

 

Zafira Tourer har over 30 aflæggerum inklusive det fleksible FlexRail midterarmlæn mellem forsæderne.  Placeringen af midterarmlænet kan tilpasses individuelt ved at skyde det frem og tilbage på en skinne mellem forsæderne, og der er aflæggerum gemt i armlænet.

 

Bedre udsyn og materialer

Udsynet på førersædet er forbedret takket være en nydesignet A-stolpe, store sideruder og bakspejle monteret på fordørene. Konstruktionen af A-stolpen har Opel ansøgt om patent på. Zafira Tourer kan udstyres med et glastag over det meste af kabinen samt en panorama forrude, der løber direkte over i glastaget og danner en lysåbning fra nederste kant af forruden og hen til tredje sæderække.

 

Intelligente sikkerhedssystemer

Nye typer af sikkerhedsudstyr kan integreres med anden generation af Opel Eye kameraet, der sidder i den øverste del af forruden. Zafira Tourer kan leveres med en radar, der sammen med kameraet giver flere forskellige funktioner:

 

Following Distance Indication

Er en afstandsmåler, der hjælper føreren til at holde korrekt sikkerhedsafstand til den forankørende bil. Displayet i midten mellem speedometer og omdrejningstæller oplyser om afstanden til den forankørende målt i sekunder. Hvis sikkerhedsafstanden til den forankørende bliver for lille, og der er risiko for en påkørslen, advares føreren af bilen med et lydsignal og en advarsel i displayet. Føreren kan justere følsomheden af denne funktion fra en knap på rattet.

 

Collision Imminent Braking

Hvis føreren ikke reagerer på alarmerne aktiveres bilens Collision Imminent Braking, der bremser bilen med en effekt på op til 0,3 g for at mindske skadevirkningerne ved en kollision.

 

Radarbaseret Adaptive Cruise Control

Zafira er den første bil af sin type med denne funktion. Det hjælper føreren til at fastholde en ønsket hastighed under hensyn til den forankørendes hastighed. Ud over hastighed har føreren mulighed for at vælge mellem tre sikkerhedsafstande til den forankørende.

 

Advanced Forward Lighting

Xenonen forlygterne Advanced Forward Lighting AFL+ har op til ti forskellige lysfunktioner. I kombination med Opels frontkamera kan det også tilpasse lyskeglen til modkørende trafik, så der ikke er risiko for at blænde dem (Intelligent Light Ranging).

 

Genkendelse af trafikskilte

Traffic Sign Recognition er også opdateret i forhold til den første generation på Insignia. Systemet kan genkende flere fælles europæiske skilte. Ud over de runde skilte, kan systemet også genkende en række firkantede skilte som motorvejsskiltning og skilte, der advarer mod veje med trafik begrænsninger. Kameraet er også i stand til at genkende dynamiske LED skilte, hvor hastigheden ofte varieres efter trafikintensitet og andre forhold.

 

Side Blind Spot Alert

…advarer føreren, hvis der er fare for et sammenstød i forbindelse med vognbaneskifte. Ultrasoniske sensorer overvåger løbende de blinde vinkler fra fronten og hen langs siden af bilen. Så snart en anden trafikant kommer indenfor sensorernes rækkevidde lyser et LED advarselslys i sidespejlet i den pågældende side. Hvis føreren fortsætter med at skifte vejbane, begynder lyset at blinke og et lydsignal høres tydeligt i bilen.

 

Advanced Park Assist

…hjælper føreren til at finde en egnet parkeringsplads. Ultrasoniske sensorer er forbundet med en computer, der beregner pladsforholdene under langsom forbikørsel af parkeringspladserne. Når en plads er stor nok til bilen får føreren tydelige instrukser i hvornår og hvor meget rattet skal drejes og til hvilken siden. I kombination med bakkameraet (ekstraudstyr) bliver parkeringen enkel og sikker.


 

Opel Zafira Tourer – omtrentlige priser

Zafira Tourer 1,8 Essentia (115 hk), 5 gear: 273.000 kr. Zafira Tourer 1,4 Turbo Enjoy (120 hk), 6 gear: 318.000 kr. Zafira Tourer 1,4 Turbo Enjoy (140 hk), 6 gear: 332.000 kr. Zafira Tourer 1,4 Turbo Cosmo (140 hk), 6 gear: 375.500 kr. Zafira Tourer 2,0 CDTI Essentia (110 hk), 6 gear:  307.500 kr. Zafira Tourer 2,0 CDTI ecoFLEX Enjoy (130 hk), 6 gear: 352.000 kr.

Zafira Tourer 2,0 CDTI Enjoy (165 hk), 6 gear: 372.000 kr. Zafira Tourer 2,0 CDTI Cosmo (165 hk), 6 gear: 415.500 kr.


Tilbage til Opel Zafira Tourer test >>>


 

 

 

 

 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt