- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


First international test: Suzuki e Vitara

Sådan gør den, hvis man vil


Af Søren Clauding – 14. april 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovedformålet med den første internationale test af den nye Suzuki e Vitara var naturligvis at se og køre i bilen, men at gøre det på et udfordrende testanlæg som det i Dudenhofen nær Frankfurt am Main i Tyskland, giver et særligt indblik. Men hvilke forventninger kunne man egentlig have på forhånd?

 

Suzuki e Vitara er udviklet af Suzuki i et samarbejde især om den elektriske drivline, som Toyota står for. Så vi var ikke i tvivl om at virkede. Men for at forstå dens køre-udfordringer lige lidt flere ord om e Vitara konstruktionen. Den er nemlig på mange måder ret avanceret.

 

Vægt på køreegenskaberne

På den ene side har den en kompakt størrelse, og Suzuki har til fulde udnyttet pladsen mellem baghjulene til såvel en elmotor i den firehjulstrukne version som en multilink baghjulsophængning. Desuden har den en frihøjde på 18 cm. Den har en forholdsvis lang akselafstand på 270 cm og er med sine 1,80 meter lidt bredere end mange kompaktbiler.

 

Den er 1,64 meter høj, men batterierne er som i alle elbiler placeret lavt. Det eliminerer dog ikke det forhold, at der skal mere kraft til at ”vride” den større tyngde ind i en kurve end i tilsvarende biler med konventionel teknik.

 

E Vitara vejer imidlertid blot 1700 kg i den letteste version og op til 1900 kg i den tungeste udgave med stort batteri og firehjulstræk. Det er dog nogle hundrede kg mindre end andre typiske elbiler, der let vejer mellem 2 og 2,5 tons.

 

Lige ud ad landevejen

Vi prøvede flere konstellationer på testanlægget. Bl.a. kørte vi både med FWD og AWD på den lange lige strækning, hvor hastigheden dog ikke kom højere op end moderat motorvejsfart. Det klarede begge versioner udmærket, men ved hurtige vognbaneskift føltes AWD udgaven mere sporsikker og præcis end FWD udgaven – som dog på ingen måde var upræcis.

 

Ved hurtig ”snoet” kørsel gjorde det samme sig gældende, men hér var vægtforskellen mere udpræget, selvom baghjulstrækket på op til 65 hestekræfter gjorde sit bedste for at kompensere for mervægten. Men helhedsindtrykket var helt på niveau med, hvad man kan forvente af en bil i denne størrelse.

 

Til den spændstige side

Affjedringen kom især på prøve, når underlaget var ujævnt. Affjedringen er som udgangspunkt lidt til den spændstige side, hvad der ikke er unormalt for tungere elbiler, men især ved kurvekørsel på meget ujævn overflade bemærkede man, at vejgrebet ikke truede med at spænde ben for kørslen.

 

Med firehjulstræk slap hjulene momentant i sekund-brøkdele, når ujævnhederne var for skarpe, hvad der givet vis skyldes lavprofildækkene. Heldigvis ændrede bilen ikke styrekarakteristika derved, men man fornemmede en smule løshed i styringen – uden at man på noget tidspunkt kom ud i en risikozone.

 

En tur i badekarret

Kørslen i vandbadet gav ingen oversvømmelse i kabinen af gode grunde: Med 30 cm dybde, bilens  frihøjde på 18 cm og tykkelsen på batteriet er kabinen netop omkring 30 cm over kørebanen. Men udover, at e Vitara heller ikke er en regulær off-roader, handlede det ligeså meget om at fornemme samspillet mellem den 174 hk stærke frontmotor og de 65 hestekræfter, som den bageste motor kan levere.


 


Det skal tilføjes, at bunden i ”badekarret” var ret ujævn, så sandt at sige var det grænsende til det umulige, at fornemme en ustabilitet. Bilen kørte snorlige og havde greb i underlaget i samme øjeblik speederen blev trådt helt i bund. Det var helt OK.

 

Kørslen på den snørklede asfalt var ikke fair overfor bilen, for den er ingen racerbil. På den anden side havde man dér gavn af den lidt spændstige affjedring, men med firehjulstræk var fremdriften klart at foretrække. Hvilket også underbygger det forhold, at AWD er en sikkerhedsfaktor, også når der køres på tør, plan asfalt og man kommer ud på grænsen af bilens vejgreb, Det kan på det bestemteste anbefales.

 

Godt input begge veje

Summa summarum: japanerne fik med garanti et godt input med hjem, men hvad køreegenskaberne angår, er man allerede nu meget tæt på det, vi normalt i Europa foretrækker til kørsel på vores meget forskellige veje og under meget vekslende vejrforhold. Så der er ikke det store behov for at ændre på, hvad man allerede har.

 

I forhold til en fremtid som konkurrencedygtig elbil i Danmark står den nye e Vitara ret godt. Den er temmelig vellykket, både hvad basiskonstruktion, design, drivline og hjulophæng angår. Hvis prisen så også passer, bør Suzuki få succes med bilen i Europa, herunder i særdeleshed i Danmark.

 

Den er tilstrækkelig komfortabel til at matche andre elbiler, også mange der er større, og tilstrækkelig godt affjedret til under skiftende kørselsforhold at tilgodese en høj grad af kørekomfort såvel som sikre køreegenskaber/vejegenskaber, der ikke snyder, når de sættes på prøve.

 

Det var vel, hvad vi håbede på inden testen, og forventningerne blev i det store hele opfyldt…
Link til importøren

PLIGTINFORMATION
Iht danske regler oplyses, at bilmærkets importør inviterede til præsentation og prøvekørsel af den omtalte bil og delvis forestod udgifter til transport og hospitality.
Andre Suzuki prøvekørsler - find dem hér >>>

Læs også:
Sådan gør man, hvis man vil Europa >>>

Ny elbil bringer ikke Suzuki på glatis >>>

Det ved vi om Suzukis nye elbil >>>

On-board test på Dudenhofen testanlæg:

Suzuki e Vitara AllGrip Prototype

En usædvanlig onboard-video bag rattet i en prototype version af den helt nye fuldt elektriske Suzuki e Vitara, som lanceres i Danmark i  efteråret 2025. Testen finder sted på det gigantiske Dudenhofen testanlæg syd for Frankfurt am Main. Fuld HD.










Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt