- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik på billedet og se det større


Jaguar C-X17:

Den britiske producent af premiumbiler på vej med kompakt crossover


af Søren Clauding - november 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det ligger egentlig lige til højrebenet, og Jaguar har da heller ikke tøvet længe efter at virksomheden blev slået sammen med Land Rover og overtaget af den indiske gigant, Tata: En helt ny Jaguar kompakt SUV/Crossover er på vej.

 

Dermed begynder den legendariske britiske bilfabrik så småt at gå BMW, Audi og Porsche i bedene. De har for længst bragt fine firehjulstrukne semi-off roadere på markedet, og nu må de så se i øjnene, at Jaguar også snart melder sig på salgsarenaen for terrængående premiumbiler.

 

Ny kompakt platform for fremtidens Jaguarer

C-X17, som er navnet på den nye bil, der første gang så projektørernes lys på Frankfurt Motorshow i september, er foreløbig en konceptbil, men den kommer i produktion, ingen tvivl om det. Konceptbilen er nemlig samtidig det første håndgribelige resultat af en helt ny og avanceret aluminium monocoque kaldet iQ. Det er meningen, af en helt række af kompakte C-segment biler skal baseres på denne platform. Bl.a. er man også på vej med en kompakt sedan, som man forventer at lancere i 2015.

 

Hos Jaguar fastslår man, at Jaguar C-X17 er en regulær Jaguar, altså på ingen måde en Land Rover. Vi gætter på, at man nødig vil havne i den situation, hvor et nært slægtskabsforhold forstyrrer markedskræfterne. Det har Jaguar tidligere brændt sig på, da man, for en del år siden efterhånden, forsøgte at sælge en Jaguar S-Type som om den var en Jaguar, selvom alle vidste, at den i bund og grund var en Ford Mondeo.

 

Premiumbiler hånd i hånd

Der er imidlertid en kæmpemæssig forskel på dengang og nu: Land Rover og i særdeles Range Rover modellinjerne er regulære premiumbiler indenfor deres niche område på samme niveau som Jaguar, så dybest set, kan vi kun håbe på, at Jaguar har taget imod både råd og vejledning - og måske også vil modtage en smule teknisk input - i udviklingen af Jaguar C-X17.

 

Jaguar betegner selv C-X17 som en "sports crossover". Som billederne indikerer, er udviklingsarbejdet temmelig langt fremskredet og et af de områder, man har bestræbt sig ekstra meget på at sikre, er den sportslige køreoplevelse uden at gå på kompromis med den luksus, Jaguar også er kendt for. Samtidig er bilen både praktisk og funktionel.

 

Interessant er det også, at den nye Jaguar monocoque er baseret næsten 100 procent på genbrugsmaterialer.


Interview i Motorradioen med Michael Lund, Salgs- og PR-Chef hos Jaguar Land Rover i Danmark


 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt