- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


First international test: Mazda6e

God, smuk og meget elbil for pengene


Af Søren Clauding - juli 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allerede første gang, vi blev præsenteret for den helt nye fuldt elektriske Mazda 6, hvor navnet i den elektriske udgave skrives i ét langt ord, altså ”Mazda6e”, var det klart, at denne bil var noget ud over det sædvanlige. Én ting er dens fabelagtige design, som de fleste mennesker, fornemmer vi, kan begejstres over, en anden ting var prissætningen, som fra begyndelsen af har været klar hos Mazda i Danmark: 300.000 kroner.

 

300.000 kroner er naturligvis prisen for den billigste version. Men det er svært, at komme til at betale så meget mere for bilen. Man kan havne på 42.000 kroner, som vi allerede beskrev hvorfor og hvordan ved den første præsentation i Danmark, men så er det også dét. Den er med andre ord meget, meget veludstyret, og det kunne Mazda også informere om dengang i marts, selvom bilen først forventes på det danske marked omkring 1. september. Alt fra dengang står fortsat til troende.

 

To batterityper

Dog var spørgsmålet om valg af batteritype en smule uklart, og det er det som sådan stadigt, men flere faktorer blev påpeget ved den første internationale test af pre-produktions udgaver af den nye bil. LFP-batteriet med den mindste kapacitet på 68,8 kWh fremstilles uden brug af kobolt, hvilket kan have en holdningsmæssig betydning, når man vælger batteri, og så er det vigtigt at nævne, at LFP batterierne kan oplades til 100 procent uden reduktion af holdbarheden.

 

Den officielle rækkevidde er 479 kilometer mod 552 km for det større NCM-batteri. Men hvad sidstnævnte angår anbefales det, ikke at oplade det fuldt hver gang, og nøjes man med at oplade til 80 procent (hvad også er grænsen for mange lynladere), rammer man 442 kilometer. Forskellen er med andre ord beskeden, hvad kapacitet angår, og dermed er man fremme ved den vigtigste grund til at anskaffe bilen med LFP-batteriet, nemlig opladningshastigheden.

 

Hurtig og langsom lynopladning

LFP-batteriet kan nemlig oplades med op til 165 kW mod NCM-batteriets beskedne 90 kW. Da LFP løsningen også er den billigste, selvom der er tale om små prisforskelle, turde valget være enkelt. LFP-bilen er da vinderen. Kun hvis brugen af den større kapacitet på op til 80 kWh er en afgørende faktor, kan det afgøre valget - men da skal strømmen også benyttes øjeblikkeligt, for det belaster batteriet at stå stille i fuldt opladet tilstand.

 

Det var da også bilerne med LFP-batteriet, der var til rådighed ved de første prøvekørsler. Da kræfterne og fartpræstationerne er næsten de samme, ville køreoplevelsen givet vis også være det, så det var helt i sin orden. Det skal dog tilføjes, at LFP-batteriet leverer sin energi en smule langsommere end NCM, men det var ikke mærkbart, selv ikke når man trådte speederen hurtigt helt i bund.

 

Kører bedre end prisen tillader

Og hvordan opleves Mazda6e så eller, når der sættes i gear og man kører en nuanceret tur på byveje, landevej og Autobahns omkring Mazdas europæiske hovedsæde i Leverkusen tæt ved Düsseldorf, nord for Köln i Tyskland.

 

Grundliggende set kører den godt. Men vi måtte tage os selv i at sammenligne med biler i den absolutte premium-klasse, simpelthen pga. bilens udstråling og kvalitet og derunder det man fornemmer, når man stiger ind indenfor. Altså biler, der er prissat omkring 450.000 kroner og mere. Men selvom Mazda6e i vores optik ligger på grænsen til premium-klassen, skal kørevurderingen ses i forhold til bilens pris. Og da er den ret beset fremragende.

 

Ligger lavt på vejen

Bilen er udrustet med en kraftfuld permanent magnet synkron elmotor mellem de to baghjul, og det gør den på sin vis underholdende at køre. Mazda har imidlertid forsøgt, fornemmes det, at balancere mellem affjedringskomfort og spændstighed, og har ramt et sted midt imellem. Det er en udfordring, for selvom Mazda6e med en vægt på lige under 2 tons er i den lettere ende blandt elbiler, har man også reduceret frihøjden til 11,4 cm.

 

Derved har man opnået en lav bil med et ekstraordinært lavt tyngdepunkt, godt hjulpet af batterivægten. Det giver i sig selv en forholdsvis spids affjedring, alene fordi fjedrene ikke har meget mulighed for også at blødgøre oplevelsen. Det medfører lidt af det samme, som man oplever i en meget stramt opsat sportslig bil/racerbil, nemlig en hurtig respons på rattets bevægelser. Men da dækkene ikke helt følger med, fordi de ikke er racerdæk, oplever man en smule upræcision, hvilket også kan hænge sammen med, at man har en smule mindre tryk på forenden end på bagenden af bilen – den er ganske enkelt lettere fortil end bagtil (fordeling: 47:53).



Et tryk gør underværker

Men et simpelt tryk på komfortindstillingen, herunder tilladelse til en blødere styring, harmoniserer tingene, og så bliver bilen ret tillidsvækkende.

 

Var det for nørdet? I givet fald, da nøjes med at vide, at Mazda6e kører godt i standardindstillingen, og at sportsindstillingen ikke giver så meget mening. Og glem ikke prisen… 300.000 kroner. Til den pris er den ikke bare utrolig veludstyret, man bliver også godt kørende.

 

Og glem så heller ikke at læse vores beskrivelse fra dengang i marts, for Mazda holder ikke tingene skjult, det gjorde de ikke dengang, og det gør de fortsat heller ikke. Artiklen indeholder flere informationer end vi er kommet ind på hér. Og på samme måde er der ingen indikation af, at prisen kommet til at stige i den kommende tid.

PLIGTINFORMATION
Iht danske regler oplyses, at bilmærkets importør inviterede til præsentation og testkørsel af den omtalte bil og delvis forestod udgifter til transport og hospitality.
Andre Mazda prøvekørsler - find dem hér >>>

Læs også:
Mazda6e: Luksusbil til superpris >>>

Mazda trumfer med omfattende udstyr >>>



Hurtige fakta om helt ny Mazda6e


Introduktion i Danmark: September 2025

 

Priser:

Mazda6e Takumi: kr. 299.990.

Mazda6e Takumi Plus: kr. 314.990.

Mazda6e Long Range Takumi: kr. 314.990.

Mazda6e Long Range Takumi Plus: kr. 329.990.

 

Teknik:

Mazda6e: Permanent Magnet Synkron elmotor, 258 hk, 320 Nm, RWD, 0-100 km/t: 7,6 sek. Topfart: 175 km/t. 438 V 68,8 kWh LFP litium-ion batteri. Energiforbrug: 17,6 kWh/100 km. Rækkevidde: 479 km. AC-opladning: 11 kW. DC opladning: 165 kW. Egenvægt: 1953 kg. Multilink baghjulsophæng.

 

Mazda6e Long Range: Permanent Magnet Synkron elmotor, 245 hk, 320 Nm, RWD, 0-100 km/t: 7,8 sek. Topfart: 175 km/t. 417 V 80,0 kWh NMC litium-ion batteri. Energiforbrug: 17,5 kWh/100 km. Rækkevidde: 552 km. AC-opladning: 11 kW. DC opladning: 90 kW. Egenvægt: 1953 kg. Multilink baghjulsophæng.

 

Dimensioner:

Længde: 4,92 meter.

Bredde (inkl. Spejle): 2,16 meter.

Højde: 1,49 meter.

Frihøjde: 11,4 cm.

Akselafstand: 2.895 mm.

Bagagekapacitet: 466/1074 liter.

Frunk: 72 liter.

Anhængervægt: 1500 kg.

Link til importøren


 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt