- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

Følg Le Mans på Motorsiden

Under årets 24-timers løb i Le Mans bringer vi aktuelle historier fra Le Mans>>>

Præsenteret i samarbejde med Peugeot

Audi vandt 24-timers Le Mans i år - men der var kun en håndsbredde til Peugeot'en på 2. pladsen.

2011 24 timers Le Mans: Audi vinder kneben sejr

Søndag 15:00

Peugeot Sport's direktør Olivier Quesnel var grædefærdig og krøb i ly bag i pitgaragen, alt imens man dansede glædesdans i Audi teamet. Kun 13,854 sekunder skilte den vindende Audi fra Peugeot'en på 2. pladsen.

Dermed blev årets 24-timers Le Mans måske det tætteste i historien. Og resultatet kan måske synes en smule uretfærdigt. I fjor udgik Peugeot med alle biler og Audi havde let ved at vinde. I år fik Peugeot alle biler i mål - og Audi vandt alligevel.

Men man må betænke, at de to Audi'er, der som følge af det udefinerlige begreb "race accidents", måtte forlade løbet i utide, begge var hurtigere end den vindende bil. Var de to Audi'er kommet i mål, havde afstanden til Peugeot raceren med startnummer 9 på siden formentlig været mindre.

Omvendt var det længe den fjerdeplads placerede Peugeot, der var hurtigst af de tre fabriksbiler, den fik problemer og de afgjorde måske dysten til Audi's fordel.

Sådan kan man blive ved. Et faktum er det, at Audi vandt og som bekendt er det altid vinderen, der går over i historien, ikke den, der blev nr. 2.

Det stående spørgsmål er, om Peugeot fortsætter deres engagement i sporten. Audi har erklæret at man gør det og mon ikke Peugeot hænger på. De vandt i 2009, de vandt den internationale Le Mans Cup i 2010, de fører mesterskabet - også efter Le Mans - i 2011 og så er tingene jo altid anderledes næste år. Det er det, der er så herligt ved motorsport.

Danskernes indsats

For danskernes vedkommende blev der ydet en flot indsats, men i Danmark er vi vant til at få topresultater i Le Mans. Det fik vi ikke i år, for ingen af dem nåede mållinjen.

Tom Kristensen nåede aldrig i bilen. Allan McNish kørte af banen i løbets første time og totalskadede bilen.

Derpå så det ud til, at Jan Magnussen skulle forsvare de danske farver. Det gjorde han også udmærket indtil en Porsche kom i vejen søndag morgen ved halv otte tiden.

I den meget hurtige sektion efter Porsche kurverne ned imod Ford chikanen overhalede Magnussens Chevrolet Corvette en langsommere GTE Am Porsche og måtte ved den lejlighed ud over kantstenen.

Om noget gik i stykker, er Jan Magnussen selv i tvivl om, men bilen gik på tværs af banen, ind i autoværnet på den modsatte side og tilbage i siden på Porschen. Dermed var de begge ude af løbet, Jan Magnussen uskadt, men køreren, Horst Felbermayr måtte på sygehuset.

Ærgerligt, fordi Corvetten, meget imod forventninger, førte GTE Pro klassen - oven i købet med et forspring på omkring en omgang.

Casper Elgaards Hope hybrid racer havde problemer løbet igennem, ikke med hybrid teknikken, men med den traditionelle maskine.

"Den standsede hele tiden og teamet skiftede hele tiden dele ud, men vi fandt aldrig ud af, hvad der var galt." fortæller Casper Elgaard. "Men sjovt nok virkede energi opsamlingssystemet, Kers, perfekt. Det var ikke hybridteknikken der drillede," fastslår han. Men hybrid raceren udgik af racet.

Forinden var Farnbacher Ferrari'en med Allan Simonsen på holdet også udgået. Den havde problemer stort set siden løbet startede, ikke mindst med dæk, vejgreb og punkteringer. Og ved 4-tiden søndag morgen gav også motoren op og dermed var Simonsen & Co. også ude af løbet.

Resultat

24 timers Le Mans 11.-12. juni 2011

Link til den officielle live-timing>>>

1. Audi nr. 2 (Andre Lottere/ Marcel Fässler/ Benoit Treluyer), 355 omgange.

2. Peugeot nr. 9 (Sebastien Bourdais/ Simon Pagenaud/ Pedro Lamy), + 13,854s

3. Peugeot nr. 8 (Nicolas Minassian/ Stephane Sarrazin/ Franck Montagny) + 2 omgange

4. Peugeot nr. 7 (Anthony Davidson/ Marc Gene/ Alex Würz) + 4 omg.

5. Peugeot nr. 10 (Nicolas Lapierre/ Loic Duval/ Olivier Panis) + 17 omg.

Vinder af LMP2:

Zytek Nissan nr. 41

Vinder af GTE Pro:

Chevrolet Corvette nr. 73

Vinder af GTE Am:

Chevrolet Corvette nr. 50

Peugeot så deres sejrschancer forsvinde med den nedgående sol, da de i løbets afsluttende fase måtte indse, at de ikke kunne indhente den enlige Audi i spidsen. Men de fik alle tre fabriksbiler i mål uden de helt store problemer. Det var en triumf i sig selv.

Da Tom Kristensen var afskåret fra at underholde på racerbanen benyttede han i stedet tid på at underholde på TV.

Jan Magnussen Magnussen udgik af 24-timers Le Mans efter kollision med en langsommere GTE Am Porsche.

Casper Elgaards Oreca Hope hybridbil tilbragte mere tid i pit end på banen og udgik til sidst. Casper Elgaard håber på en fremtid med teamet.

Farnbacher Ferrari'en med bl.a. Allan Simonsen på holdet udgik i løbets trettende time med motorskade.