- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Bækkelund og Jens Gandrup er blandt de stærke deltagere i årets Rallye Monte-Carlo Historique. De kører en Fiat 128 Coupé fra 1972 startet af kulturborgmester Pia Allerslev.


Nyt liv i rallyhistorien


Tekst: Søren Clauding - 1. februar 2008

Foto: Vivi Siiger - klik på billederne og se dem større

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var godt nok det historiske Rallye Monte-Carlo, der startede på Rådhuspladsen i København torsdag d. 31. januar. Men begivenheden sprudlede af nyt ungt liv. Deltagerne blev flaget i gang af Københavns nye kulturborgmester, 36-årige Pia Allerslev, der med sprudlende entusiasme glædede sig over det bidrag, begivenheden tilfører København.

 

”Rallye Monte-Carlo Historique sætter København på verdenskortet,” sagde hun og tilføjede: ”Jeg er selv vild med biler, så derfor glæder jeg mig dobbelt over at være med i dag.”

 

Yngre end bilen

Fra Norge deltager bl.a. den blot 22-årige Tine Hallre i en Alpine Renault A110 1600 SX fra 1977 – med andre ord en bil, som er noget ældre end Tine. Hun sidder i co-driver sædet mens det er Henning Jorstad, der styrer den lille vævre Renault

 

”Jeg elsker historisk rally,” grinede hun. ”de fine gamle rallybiler, atmosfæren, det er bare rigtig godt og jeg glæder mig så meget til at køre løbet.” At Tine kører historisk rally er nu ikke så sært, for i 1996 og 1997 vandt hendes mor det, der dengang hed Monte-Carlo Challenge, altså forløberen for det nuværende Rallye Monte-Carlo Historique.


Tine Hallre fra Norge er blot 22 år gammel men elsker gamle biler. Hun deltager i Rallye Monte- Carlo Historique sammen med Henning Jorstad i en Alpine Renault, der er ældre end Tine.


Tine forventer dog ikke at skulle kæmpe om sejren, men hun får også sin sag for:

 

Sejrherre og –dame fra 2002

Fra København startede Britta og Otto Kristensen i deres velkendte Lancia Fulvia HF 1,3 (med 101 hk) fra 1968. Britta og Otto vandt Rallye Monte-Carlo Historique i 2002 og er favoritter også i år.

 

”I fjor gik det meget godt, indtil vi blev sat i stå på en sekund-etape af et andet hold, der var kørt fast. Når der er meget sne i Alperne, har man virkelig brug for lidt held undervejs,” siger Britta.


2002-vinderen Otto Kristensen kom på arbejde, da Lancia’ens venstre fordæk punkterede inden starten. Problemet blev løst på god gammeldags manér med en ny slange i dækket og så var Otto på pumpen.


 

Fiat og Alfa Romeo

Britta og Otto får hård konkurrence fra Lars Bækkelund og Arne Pagh, der i en Fiat 128 Coupé fra 1972 deltager for det til lejligheden etablerede Scuderia Itanaise med Fiat Danmarks administrerende direktør, Niels Rønnebech, i spidsen.

Københavns nye entusiastiske kulturborgmester, Pia Allerslev, er vild med biler og har en fortid hos Peugeot. På Rådhuset mødtes hun med en anden prominent gæst, den 4-dobbelte Dakar-deltager og den eneste dansker, der nogensinde har fuldført Rallye Dakar på motorcykel, Marc Dullum.


 

”Det var meningen, at jeg skulle have været med på hele turen.” smilede Niels Rønnebech, ”men så var der nogle andre ting, der rykkede i mig. Jeg håber dog at være et smut forbi i Monte-Carlo når rallyet slutter på onsdag.” Det er noget nemmere at være teamchef for et historisk rallyteam end at være det for et moderne WRC team med fabriks set-up!

 

Fiat Danmark står også bag et andet hold med ingen ringere end direktøren for Danske Bilimportører, Bent Mikkelsen i førerstolen. Det er en meget fin Alfa Romeo 1750 GTV fra 1968 Bent Mikkelsen sammen med erfarne Jens Gandrup skal bringe til Monte-Carlo.

 

Bruno Saby i Fiat 500

Deltagerlisten rummer desuden så kendte navne som Vic Elford (Porsche 911 E2,2 1970), Jean-Pierre Nicolas (Porsche 911 Carrera 3,0 1976), Eric Comas (Alpine-Renault A110 1800 1970) og ikke mindst Bruno Saby, der kommer på arbejde i en lille Fiat 500 fra 1969.

 

Det er tredje gang at Rallye Monte-Carlo Historique starter fra København og arrangørernes delegerede, Alex Pasta, lovede, at rallyet vil være tilbage igen om 2 år. Ikke mindst den glamourøse iscenesættelse med rådhuset som kulisse og reception med deltagelse af borgmesteren kaster det skær over begivenheden, som Automobile Club de Monaco ønsker og det vellykkede arrangement gør København selvskrevet til endnu en start.


Alex Pasta lovede fra talerstolen på Københavns Rådhus at Rallye Monte-Carlo Historique er tilbage i Danmark om to år.


 

Historisk skabelon

Rallye Monte-Carlo Historique er ikke blot et rally for historiske biler. Det er i sig selv skabt som et stykke rallyhistorie. Et moderne Monte-Carlo rally køres over en fastlagt form og afvikles over 3 døgn. Rallye Monte-Carlo Historique køres som dengang i begyndelsen af 1970’erne, hvor det flere gange havde start også i København.

 

Dengang som nu afvikledes det som et stjerneløb med start flere steder i Europa. 30 hold startede denne gang fra København og mødes lørdag med de øvrige 300 deltagere i Valence i det sydøstlige Frankrig og herefter giver de sig ud på de første tidsetaper. De øvrige startsteder er Barcelona, Torino, Reims og Monte-Carlo.

 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt                                Web-design: SRP