- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sensation ved Dakar Event 2008:

Björn Waldegård i talkshow


Tekst: Søren Clauding - december 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motorsportshistoriens første verdensmester i rally er Björn Waldegård. Ham kan man møde i et timelangt talkshow ved Dakar Event 2008, hvor han bliver topnavnet i et i forvejen stjernespækket program.

 

Björn Waldegaard har en af rallyhistoriens mest bemærkelsesværdige karrierer bag sig. Foruden VM-titlen i 1979 har han vundet i alt 16 VM-rallies – i en tid hvor VM-sæson’en bestod af meget færre og meget længere rallies end tilfældet er nu om dage. I 1990 scorede Björn Waldegård 2.pladsen i Paris-Dakar.

 

Har lige vundet i Kenya

Selvom Björn Waldegård er en levende og lidt af en veteran, har han på ingen måde glemt at køre stærkt. Til Dakar Event 2008 kommer han frisk fra sejr i East African Safari Rally Classic (december 2007) – en moderne kopi af det klassiske Safari-rally, som Björn meget a-pro-pos har vundet fire gange: Første gang i 1977 senest i 1990 – en sejr som gav Waldegård rekorden som den ældste vinder af et VM-rally nogensinde!

 

Sin første ”VM-rally” sejr scorede Björn Waldegård i 1968, hvor han vandt Swedish Rally i en Porsche 911. Det var også bag rattet af en Porsche 911 at han siden vandt Rallye Monte Carlo. Det skete to år i træk, første gang i 1969. Statistikken er imidlertid en smule unfair, for det var først i 1973, det officielle verdensmesterskab i rally blev etableret og da alene som et VM for bilfabrikker.

 

De to Monte Carlo rally sejre og tre sejre i Swedish Rally, som begge senere var en permanent del af VM, blev vundet inden verdensmesterskabet var en realitet. Siden scorede Waldegård ”officielt 16 sejre og da man i 1979 etablerede Verdensmesterskabet for kørere, var det den populære svensker, der løb af med sejren.


Björn Waldegård vandt Rallye Monte Carlo første gang i 1969 bag rattet af en Porsche 911.

 

Björn Waldegård kommer til Dakar Event frisk fra sejr i East African Safari Rally Classic 2007.


 

Still going very strong

East African Safari Rally – eller blot Safari-rallyet – vandt Björn Waldegård som nævnt ikke færre end fire gange over en periode på ikke mindre end 14 år. Symptomatisk for den lange karriere og ligeså symptomatisk for Waldegård selv, at han stadig – i en alder af 64 år – er yderst aktiv på den internationale rallyscene med eksempelvis deltagelse i Classic-versionen af Safari-rallyet, som traditionen tro afvikles over ni dage i Kenya.

 

Porsche har været et markant bilmærke i Waldegårds karriere. Det var i en Porsche han vandt sin første Monte-sejr og så sent som i 2005 kørte han Porsche i Safari-Classic’eren. Karakteristisk er det dog, at svenskeren har været ekstrem hurtig, uanset hvilken bil han sad – eller sidder – bag rattet i. Hans VM-triumfer er blevet kørt hjem i biler som Lancia Stratos HF, Ford Escort RS og Toyota Celica.

 

Det er første gang at Björn Waldegård ”optræder” i et talkshow i Danmark og uden sidestykke den mest vindende VM-rallykører, der nogensinde har været på ”officiel” visit i sit naboland.

 

Program og tilmelding til Dakar Event hér>>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt                                Web-design: SRP