Christian Rasmussen vandt det amerikanske Indy NXT mesterskab.

Dansk bilsport i udlandet: Masser af succes i 2023

Af Søren Clauding og Bo Balzer Nielsen

Dansk bilsport gik i 2023 fra succes til succes. Vi har samlet op på resultaterne og hér er en samling af de vigtigste højdepunkter:

Christian Rasmussen vandt i USA Indy NXT-mesterskabet, efter undervejs at have scoret fem sejre, herunder oven i købet to på ovalbane, og desuden at have opnået yderligere tre podieplaceringer og fire pole-positions. Mesterskabssejren medførte, at Christian fra Amager i København har kunnet få en fod indenfor i den amerikanske top-kategori, IndyCar, hvor han i år skal køre for Ed Carpenter Racing. Foruden Indy NXT har Christian Rasmussen også deltaget i sportsvognsmesterskabet, IMSA Endurance LMP2, med flere topresultater.

I Formel 2 var Frederik Vesti tæt på at vinde det officielle FIA Formula 2 Championship. Selvom sæsonafslutning i Abu Dhabi var fremragende, og til trods for at han med hele seks løbssejre var den mest vindende kører i mesterskabet, måtte Frederik Vesti se sig hensat til 2. pladsen. Årsagen var primært, at fire af løbstriumferne var sejre i de såkaldte sprintløb, der tæller mindre end hovedløbene.

Oven på en flot debutsæson i IndyCar i 2022 opnåede Christian Lundgaard i 2023 at blive den første dansker i historien, der har vundet et IndyCar løb. Det skete, da han blev nr. 1 i Toronto. Foruden sejren opnåede Lundgaard også to pole positions, som gav ham en samlet 8. plads i IndyCar mesterskabet. Han udmærkede sig i øvrigt ved at være den eneste kører, der regelmæssigt udfordrede ”de tre store” i mesterskabet: Penske, Andretti og Ganassi.

I Formel 1 har Kevin Magnussen nu kørt sin ottende sæson her. Desværre var Haas’ VF23-model ikke konkurrencedygtig, og Kevin Magnussen formåede alene at brillere over enkeltstående omgange i kvalifikationen.

En håndfuld unge danskere forsøgte sig i spansk Formel 4 såvel som den nye Eurocup-3. Bedst gik det Sebastian Øgaard med en samlet tredjeplads i europacup’en.

Sportsvognsracing

I World Endurance Championship debuterede flere nye teams i topkategorien – de såkaldte Hypercars. Foruden Toyota, Peugeot og til dels Alpine var Ferrari, Cadillac og Porsche nu også en del af show’et.

Det betød dansk deltagelse i topklassen for første gang siden Tom Kristensen sluttede WEC-karrieren efter 2014. I 2023 deltog ikke færre end tre danskere i Hypercar, og selv om det ikke blev til sejre er grunden lagt til fremtidig succes.

I Hypercars var Nicklas Nielsen den første danske Ferrari-fabrikskører nogensinde. Han opnåede bl.a. en 2. plads i cockpittet på en Ferrari 499P på fabrikkens hjemmebane i Monza.

Mikkel Jensen deltog i Peugeots radikale, vingeløse 9X8 Hypercar, som fabrikken måtte erfare var bedre på computeren end på banen. Mikkel Jensen selv var sædvanligvis den hurtigste i sit team, og det samme gjaldt i LMP2-kategorien i det amerikanske IMSA mesterskab, hvor han i en Oreca 07 vandt et par løb og sluttede på en samlet 3. plads.

Michael Christensen kørte som fabrikskører for Porsche i Hypercar klassen. Porsche havde dog ikke den forventede succes med deres 963 model, og det ramte også den danske tidligere Le Mans klasse-vinder.

De tre ovennævnte fortsætter i øvrigt i WEC Hypercar klassen i den kommende sæson, og får selskab af 23-årige Oliver Rasmussen i en privatanmeldt JOTA-Porsche, med den tidligere Formel 1 verdensmester Jenson Button som en af team-kollegerne.

I LMP2 klassen deltog Oliver Rasmussen sammen med David Heinemeier Hansson og brasilianske Pietro Fittipaldi i WEC og hentede flere topresultater for JOTA teamet, herunder klassesejr på Monza. De sluttede på en del 6. plads i kampen om det officielle FIA Endurance Trophy.

Alt imens Malthe Jakobsen konsoliderede sin status som supertalent ved at være den drivende kraft bag den samlede sejr i den europæiske Le Mans Serie (ELMS) i LMP2 Pro/Am kategorien. Samtidig debuterede han med sine dengang blot 19 år som yngste dansker nogensinde i 24-timers løbet på Le Mans, indplaceret som udviklingskører for Peugeot.

Michelle Gatting skrev sammen med kollegerne i Iron Dames teamet historie, da de vandt sidste afdeling af LMGTE Am klassen som en del af WEC, og siden sluttede på en samlet 2. plads i kampen om FIA Endurance trofæet i LMGTE. Det var første gang et hold bestående alene af kvindelige racerkørere vandt en afdeling af dette mesterskab.

Mikkel O. Pedersen kunne også kalde sig løbsvinder, da han og Porsche-holdet Dempsey-Proton sejrede i LMGTE Am klassen under WEC.

I den amerikanske IMSA serie sluttede Marco Sørensen på en samlet 2. plads i GTD klassen, mens Frederik Schandorff var stærkt medvirkende til, at team-kollegaen Brendan Iribe kunne vinde titlen som bedste bronzekører i samme klasse, og nok så vigtigt dermed opnåede en ”adgangsbillet” til Le Mans 2024. Selv placerede Schandorff sig på en samlet 6. plads i mesterskabet.

De største mesterskaber for såkaldte ”Cup-biler” er dem som Porsche og Lamborghini står for, og her var der også dansk deltagelse. Bedst gik det for den nyudnævnte Porsche-junior Bastian Buus, der vandt den mest prestigefyldte pokal af alle: Porsche Super Cup. I Lamborghini World Finales hentede Frederik Schandorff og hans kinesiske medkører den samlede sejr i Pro/Am, mens Largim Ali også viste sig flot frem i Pro-klassen.

Christian Rasmussen scorede fem sejre på vej mod mesterskabet og en entré i IndyCar i 2024.

Christian Lundgaard er den første dansker nogensinde, der har vundet et IndyCar løb.

Frederik Vesti scorede 2. pladsen i Formel 2 mesterskabet og sikrede sig en test hos Mercedes Formel 1 teamet.

Kevin Magnussen er fast mand i Formel 1, hvilket i sig selv er en enestående præstation. Men resultaterne præges af en ikke konkurrencedygtig racerbil.

Mikkel Jensen havde store udfordringer men var bedste mand på hans del af Peugeot holdet.

Michelle Gatting kørte en fremragende sæson med både løbssejre, en 2. plads i mesterskabet og som en æresbevisning ved Dansk Motorsport Award som prikken over i'et.

Bastian Buus vandt den prestige fyldte Porsche Super Cup.