- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Biltest: MINI Cooper D m. Mission Control

Tag en snak med din MINI


Tekst: Søren Clauding – januar 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINI er moderniseret (læs hér>>>). Den ser frækkere ud, den er strammet op ude fortil, men respekten for fortiden eksisterer fortsat. MINI er dog idag mere end noget andet en form for livsstil.

 

For hvem i alverden kunne finde på at spendere næsten 300.000 kroner på en bil, som ikke har plads på bagsædet – ikke til voksne mennesker i hvert fald – og heller ikke kan kaldes en sportsvogn? Det kan kun mennesker for hver, det at køre MINI virkelig betyder noget. Dem er der faktisk en del af og forståeligt nok, MINI er måske lille, men den er også en yderst velkørende bil, fine sjove køreegenskaber, ikke mindst her i vintervejret. Og med en 112 hestes dieselmotor bliver fornøjelsen bestemt ikke mindre – og for hver kilometer kørt, tjener man noget af udgiften ind igen: den kører officielt 26,3 kilometer på hver liter dieselolie.

 

Mission Control

Og for 1600 kroner oven i anskaffelsesprisen for MINI’en ekstra pift. Så kan man nemlig også tale med den. Overdrevet, måske, men et faktum er det, at når man gør et eller andet ved sin MINI, reagerer den prompte. Slår man sædevarmen til, får man lige et par ord med på vejen: ”Coach?, spørger en mandestemme. ”Yes Climate,” svarer en kvindestemme, ”I say seat, what do you say?”, spørger mandestemmen. ”I’m not sure, heat maybe?” svarer kvindestemmen. ”That’s right, we have seatheat,” svarer mandestemmen (lyt til en lille konversation her>>>)…

 

Ikke færre end 1700 forskellige sætninger og samtaleforløb gemmes i systemet og flere kan hen ad vejen loades via et SD-card. Stemmerne og dialogerne mellem ”Captain” og ”Crew” reagerer under kørslen på acceleration, motortemperatur, manglende brug af sikkerhedsseler osv. Det foregår på engelsk og er måske også derfor lidt fancy. En af sætningerne i systemet er: "Let's MINI" - og det er vel hvad det hele drejer sig om.


Et SD kort i mini-handskerummet og et tryk på den lille bitte knap, så går snakken i gang.


Snak med vennerne

Om ”Mission Control” i længden er noget, man bliver lidt træt af at høre på, er ikke usandsynligt. Men heldigvis kan det slås fra og så kan man nøjes med at bruge det, når man er i det humør. Og en sjov ting at snakke med venner om, er det da! MINI selv kalder det det første underholdningsprogram, som relaterer sig til den aktuelle kørsel, og hvem ved, hvad det kan føre til på længere sigt, at man kan give ordrer via stemme i stedet for at trykke på knapper?

 

Flot udstyr

Den prøvekørte MINI Cooper D har en flot standardudstyrsliste, som inkluderer Run-flat dæk, opvarmede sprinklerdyser (hurra, når temperaturen udenfor er minus 20 grader), forlygtevask med rens (mere hurra her i vintermånederne) og desuden havde man hægtet for 100.000 kroner ekstraudstyr på der prøvekørte eksemplar. Vigtigst ved vintertide var sædevarme, tågelygter, regnsensor, klimaautomatik, Xenon-lygter og sportslæderrat med multifunktion. Men en advarselstrekant til 1316 kroner – så er den godt nok også betalt!

 

Dynamisk diesel

Dieselmotoren er den seneste generation af MINI dieseler. Fremragende brændstoføkonomi er ikke opnået ved at gå på kompromis med køredynamik og man har en fremragende kraftfordeling over hele omdrejningsintervallet. Den er virkelig en fornøjelse at køre. 26,3 km/l er flot og CO2-tallet siger det hele: 99 g/km. Men 0-100 km/t på 9,7 sekunder oven i gør MINI Cooper D til den mindst forurenende livsstilsracer på markedet.


 


Model:

MINI Cooper D m. Mission Control

Listepris:

Kr. 292.995

Motor og transmission:

4 cyl. 1,6 l common rail dieselmotor. 112 hk. 270 Nm v. 1750-2250 omdr./min. 6 gear. Stop-start system.

Præstationer acceleration/ topfart/

Brændstoføk/ CO2 udledning:

9,7 sek./ 195 km/t/ 26,3 km/l /99 g/km

Længde:

3,70 m

Bagagerum:

160-680 liter

Diverse:

ABS. EBD. ESP. 6 airbags. Run-flat dæk. Fjernbetjent centrallås. El-justerbare sidespejle. El-sideruder for. AUX tilslutning. Isofix. Opvarmede sprinklerdyser. Forlygtevask med rens


 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt