- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biltests: Fiat Grande Punto 1,2 Active 3d


Fiats Grande succes

Af Søren Clauding - april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den havde verdenspremiere på IAA i Frankfurt sidste efterår. I Danmark lancerede Fiat den for kort tid siden og succes’en var i hus med det samme. Fiat Grand Punto er simpelthen en af de store salgssucces’er dette forår og forklaringen er enkel: Den er, trods sin størrelse, et Grande køretøj – det smarteste, der er lavet, siden DaimlerChrysler introducerede Smart.

 

I øvrigt er den allerede ved at være glemt som Grande Punto. Fiat har besluttet, at fortsætte produktionen af den hidtidige model mindst året ud og den vil da være kendt som Fiat Punto Classic. Derved ligner Fiat billedet det gængse: En ny generation er ofte større end forgængeren og det er præcis, hvad Punto årgang 2006 er.

 

Målt i cm er den 19 cm større og 3 cm bredere. Målt i bagagerumsvolumen er forøgelsen beskedne 10 liter og målt i motorkraft er tallet 5 hestekræfter – i hvert fald for den prøvekørte Active-version med 1,2 liters benzinmotor.

 

Men dér, hvor Fiat Punto virkelig er vokset er på oplevelsen. Dermed er den helt i tråd med tidens stil. Visuelt er den et mesterstykke. Et udtryk for, at biler til stadighed kan fornyes. I brug er den så enkel og ligetil, at man slet ikke behøver at koncentrere sig om den. Man kører, har det rart og trives fra første meter. Det er smart – mere end på overfladen.

 

Oplevelsen starter allerede hos forhandleren, fordi Fiat sælger Punto til introduktionspriser som gør den rigtig attraktiv. 140.000 kroner er billigt for en bil, der er mere end 4 meter lang og temmelig rummelig – og blot 12.000 mere end for den billigste Punto Classic. Men det er ikke billigt for en bil med 1,2 liters motor på bare 65 hestekræfter. Falder Fiat Punto igennem noget sted, er det hér. For Punto kan tåle mange flere kræfter – i en sådan grad at man savner dem, når man kører.

 

Ikke fordi 1,2 liters motoren er dårlig. Den er faktisk en meget lydløs og fin maskine med pæn trækkraft og en ovenud god benzinøkonomi på 16,4 km/l. Alligevel kører den kortere på literen en forgængeren, men det kan formentlig hel tilskrives størrelsen – og vægtforøgelsen.

 

Trivslen i kabinen gælder især for forsædepassagererne. Føreren har eksempelvis multijusterbart rat, el-betjente sideruder og tripcomputer til sin rådighed plus to fremragende store sidespejle og mange gode fralægningsrum. Bagsædepassagererne har alle tre hver en nakkestøtte – oven i købet justerbar – og er man to små, kan barnestolene fastspændes i Isofix beslagene. Bagagerummet er med sin 275 liter på niveau med andre biler i samme størrelse. Ubekvemt er det – men måske en større sikkerhed imod indbrud – at bagagerummet kun kan åbnes via fjernbetjeningen eller en knap i kabinen.

 

Der er tænkt over sikkerheden i Punto og den har scoret ikke færre end 5 stjerner i EuroNCAP kollisionstesten – det er en enkelt mere end forgængeren. Men ESP er ikke standard og kan heller ikke leveres til basisudgaverne. Faktisk skal man investere i Sport-udgaven til 256.000 kroner for at få ESP.

Fiat Grand Punto er det smarteste der er sket siden Smart.

 

Instrumentpanelet forener det funktionelle med det elegante. rattet er multijusterbart.

 

En rar detalje er de store sidespejle som giver fremragende tilbageblik uden at virke klodsede og forstyrrende for designet.

 

Det karakteristiske frontparti bringer Grand Punto helt frem i modebilledet.


 

Til gengæld har Punto som alle Fiat’er ganske fine køreegenskaber. Den er mere blød end mellemeuropæiske  biler og Fiat affjedringen er afstemt meget anderledes end eksempelvis en VW Polo eller en af de franske biler. Den absorberer helt umærkeligt små ujævnheder og har tilstrækkelig styrke til at afbøde huller i vejen. Ved høj fart er Punto en smule levende, men styrepræcisionen såvel som kurveegenskaberne er helt fin.

 

Basismodel:

Fiat Grande Punto 1,2 Active 3d

Pris:

Kr. 139.999

Motor:

4 cyl. 1,2 l. 65 hk.

Præstationer

0-100 km/t/

topfart/

benzinøk:

14,5 sek/155 km/t/16,4 km/l

Længde:

4,03 m

Bagagerum:

275liter

Div. udstyr:

ABS med EBD. 4 airbags. 5 justerbare nakkestøtter. Elruder for. City-servostyring. Multijusterbart rat. 2 Isofix beslag. Tripcomputer.

 

Link til Importøren>>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt