- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


Biltest: Peugeot E-5008

EL210 GT Pack


3008+el+2=E-5008


Af Søren Clauding – maj 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man tager en Peugeot 3008 og trækker den lidt i enden, så der er plads til to ekstra sæder, og så beholder man den 210-hestes elmotor, den havde i forvejen, og vupti, så har man en Peugeot E-5008. Hvor svært kan det være? Og det er det da heller ikke, så det er ikke et mirakel, at Peugeot kort tid efter lanceringen af E-3008, som vi prøvekørte for et års tid siden, sendte en forlænget udgave på markedet.

 

Og det er heller ikke et mirakel, at køreegenskaberne hos de to søstermodeller er meget lig hinanden. Indrømmet, E-3008 blev prøvekørt på stærkt trafikerede veje omkring Cannes i Sydfrankrig, mens E-5008 blev sat under lup på danske forårsvarme landeveje, som ikke helt harmonerede med de vinterdæk, der endnu ikke var blevet skiftet ud.

 

God og gennemarbejdet elbil

Men helhedsbilledet forstyrres ikke nævneværdigt deraf, bl.a. fordi der i begge tilfælde var tale om 20” hjul, og den spændstighed, vi erfarede i Sydfrankrig, klart kunne genkendes i ”storebror2 på danske veje: En Peugeot E-5008 EL210 er en god, gennemarbejdet fuldt elektrisk SUV, med en 7-sædet bils muligheder og elbilens fordele såvel som begrænsninger.

 

Hvad de syv sæder angår, er E-5008 defineret, som franskmænd nu har for vane. De to bageste siddepladser er brugbare, men man skal ikke være alt for stor, hvis man vælger at sidde derude bagi, hvor man måske også let kan komme til at føle sig lidt indespærret. Det hænger bl.a. sammen med at Peugeot også gerne ville gemme lidt bagageplads til en fuldt læsset persontransport.

 

Fleksibel

Med seks personer i bilen går det lidt lettere, og heldigvis er E-5008 fleksibel, som var den en konventionel konstruktion. Med alle fem sæderyglæn i de bageste gemakker lagt ned, disponerer man over mere end 2 kubikmeter – det kan i nogle tilfælde være ganske praktisk. Især fordi anhængervægten er begrænset til 1000 kg.

 

I øvrigt må man ikke glemme, at energiforbruget i en elbil, når vægten øges, stiger uforholdsmæssigt meget i forhold til en konventionel ”ICE”-bil. Så det er under alle omstændigheder ikke optimalt, fx at køre med en tung campingvogn efter en elbil – da vil man hurtig opdage, at besparelsen ved at køre på billig el, opsluges af merforbrug og flere overnatninger undervejs på campingturen.

 

Lade-infrastrukturen styrer

En tur med campingvogn til Sydeuropa i en elbil er ikke uden udfordringer, ligesom en ferie biltur i det hele taget er det i en elbil, hvor styringen af oplevelserne i vidt omfang varetages af den europæiske lade-infrastruktur og ikke de oplevelser og seværdigheder, man ønsker at frekventere undervejs. Så kan man jo tage flyveren i stedet for, men hov, så forsvandt noget af den klimarigtighed, der af mange forbindes med at køre elbil.

 

Der er ellers mange penge at flyve for. Fordi elbiler i Danmark fortsat er stærkt afgiftsbegunstiget, kan man købe den rummelige og motorstærke E-5008 for blot 340.000 kroner. Den prøvekørte, forhjulstrukne GT-Pack version er prissat til 370.000 kroner, og da får man også meget udstyr med for pengene – det er en del af fordelen ved, at udstyret i elbiler heller ikke brandbeskattes som i ICE-biler.

 

Pænt udstyr og batteristørrelse

Og med i købet får man også et pænt stort 400 Volts batteri på 77 kWh, som med en netto-kapacitet på 73 kWh har strøm nok til at man iht. WLTP kan køre 497 km. I det milde forårsvejr oplevede vi en rækkevidde på 420 km (men vinterdækkene kan nok tilskrives lidt af det større energiforbrug), og andre har konstateret, at i koldt vejr er rækkevidden 315 km. Det er dog næppe med fuldt læs. Men bilens køreklar vægt på 2,3 tons fornægter sig ikke.

 

Som sådan er begrænsningerne de sædvanlige, når det gælder elbiler: Ladefrekvensen bliver dog hurtigt en del af dagligdagen, på samme måde som mange ofte er i en stadig jagt på strøm til smarttelefonen, for at kunne bevare den virtuelle kontakt til omverdenen.

 

Hurtig opladning

Men det kunne være værre. Man kan nemlig DC-oplade med op til 160 kW, og så tager det i teorien blot en halv times tid at oplade batteriet fra 0 til 100 procent. Virkeligheden vil dog ofte være mere tidskrævende – men hvem kører en batteribil helt tom og lader den efterfølgende helt op? Det har både batteriholdbarheden og tålmodigheden godt af, at man ikke gør.


 


Udstyret er righoldigt i GT Pack versionen. På listen står bl.a. 20” fælgene, sjovt nok opkaldt efter det amerikanske naturområde Yosemite, Fuld LED forlys, det geniale iCockpit, der inkluderer en 21” buet digital skræm, som også viser de essentielle køreinformationer, 360 grader kamera, ratvarme samt sædevarme foran. 3-zone klimaanlæg med varmepumpe, el-bagklap med kick-funktion, mørktonede sideruder bag hører med, og en del af strømmen kan også benyttes til trådløs opladning af smarttelefoner, der kan, samt V2L (3,6 kW AC), så man fx kan oplade en elektrisk løbehjul undervejs.








PLIGTINFORMATION.

Med udgangspunkt i gældende lovgivning skal det oplyses, at den prøvekørte bil er stillet til rådighed for testkørsel af bilmærkets danske importør.

Andre Peugeot prøvekørsler – find dem hér >>>

 

Læs også:

Peugeot E-3008 First World Test 2024


 


Model:

Peugeot E-5008 EL210 GT Pack

Listepris:

Kr. 369.990

Motor og transmission:

Permanent magnet synkron elmotor. 210 hk, 345 Nm. FWD. 77 kWh batteri, 400 Volt. AC: 11 kW. DC: 160 kW.

Præstationer acceleration/ topfart/

Energiforbrug/ rækkevidde (WLTP):

9,7 sek./ 170 km/t/ 17,9kWh/100 km/ 497 km.

Længde:

4,79 m

Bagagerum:

348-916-2232 liter

Anhængervægt: 1000 kg

Værd at bemærke:

20" alufælge. 235/50-20. Fuld LED forlys. Nøgleløs betjening. 3-zone klimaanlæg med varmepumpe. Sædevarme for. Ratvarme. Adaptiv fartpilot. 360 grader kamera. El-bagklap - med kick-funktion. V2L.


















Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt