- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


Biltest: Audi A5 Avant 2,0 TFSI

S-Line Edition


Komfort og sport gør ny Audi A5 endnu bedre


Af Søren Clauding - april 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audi A5 er gennemgribende fornyet, og i den prøvekørte version med en fleksibel 2-liters TFSI benzinmotor understreger den tyske producent af premium biler, at kunderne ikke er ladt i stikken, når en elektrisk drivline ikke er ideel for dem. Som bekendt er der ikke mange andre lande end Danmark, hvor der satses så ensidigt og målrettet på elektrificering. Den situation kan Audi glimrende håndtere, for den nye undervogn dur til el såvel som flydende brændstof.

 

Sådan da, for den såkaldte PPC platform ændrer navn til PPE, når den skal danne udgangspunktet for en elektrisk A5. “C” står i al sin enkelthed for “combustion” (og PP betyder Premium Platform). Det kan lade sig gøre, fordi den/de nye platform/e har vægten lagt på software.

 

Gennemgribende overhaling

Det betyder ikke, at designet ikke har fået en overhaling. Det har det, og det oplever man måske især i kabinen, hvor ny instrumentgruppe og et eksklusivt elegant, grænsende til organisk skærmdesign løfter oplevelsen bag rattet. Der er tale om den seneste digitale softwareløsning, som både er intuitiv og let tilgængelig. Og heldigvis er ikke alle funktioner gemt inde bag den digitale berøringsskærm.

 

Skal der sættes en finger på noget, går det hen og bliver en praktisk detalje: I passagerafsnittet i den prøvekørte bil har man lige foran sig som en del af instrumentbordet en bred, lettere kurvet sort pianolak-flade, som er perfekt til at fange en lavtstående sols intensive stråler og blænde føreren. Det sker naturligvis alene, når solen er på bilens højre side, men det skete bemærkelsesværdigt ofte i testperioden, Det er i sagens natur ikke hensigtsmæssigt og det kunne der være dæmmet op for.

 

Interiøret er elegant, som man forventer det i en Audi, og det understøtter køreoplevelsen, som netop kombinerer den elegante berøring af kørebanen med høj komfort og en afbalanceret sportslighed. Affjedringen er komfortabel, men også lettere spændstig, hvilket harmonerede med, at bilen var en S-Line version med S sportsundervogn. Den er egentlig ikke sportslig, men tilstrækkelig bestemt og direkte til, at hurtige kurver klares med samme sporsikkerhed som de lige stræk. Derved bliver en Audi A5 en ideel rejsebil, også til de længere ture.

 

Aerodynamisk og retningsstabil

Vejret arbejdede med i al den tid, vi havde bilen til rådighed. Strålende sol det meste af tiden - men ikke megen mulighed for at afprøve sidevindsfølsomhed. Der er ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved den del af kørslen, for dels er bilen, måske især i Avant-versionen, ret aerodynamisk designet. Og så holder Audi fast i forhjulstrækket, hvilket giver god mening i en elektrificeringstid, hvor forhjulstræk hos mange producenter er på vej ud.

 

Forhjulstræk har i årtier været anset for at være den sikreste løsning, når det gælder stabilitet og kørevenlighed i kritiske situationer. Det harmonerer også godt med den ro, vi oplevede under prøvekørslen.

 

Stilfærdig

Ro under kørslen er en særlig del af komfortoplevelsen, og den har Audi arbejdet målrettet på at optimere gennem brug af akustisk glas i forruden. Det havde man, som ekstraudstyr godt nok (til en beskeden merpris på 4000 kroner), i testbilen suppleret med akustisk glas også i forreste sideruder – vel vidende, at støj genereres mange andre steder end alene i forrudens møde med luften. Resultatet er ikke desto mindre en forbilledlig stilhed i kabinen, hvor den stærkeste støj kan henføres til dækkene.

 

2-liters TFSI-motoren er ikke ukendt i VAG, og den er fortsat et godt og stabilt kraftværk, der leverer op til 204 hestekræfter, men gør det over et omdrejningsinterval fra 4300 til 6000 omdr./min. Suppleret med et drejningsmoment, der topper på 340 Nm mellem 2000 og 4000 omdr./min., har man opnået en ekstraordinær stor smidighed, som gør det lettere for 7-trins S-tronic dobbeltkoblingsgearkassen at udføre sit job.



Kun i start øjeblikket skal man være moderat med højre-foden, hvis den komfortable opstart skal være på niveau med resten af køreoplevelsen. Det vænner man sig hurtigt til.

 

Rummelig – sådan da

Den nye Audi A5 er 4,83 meter lang, hvilket er små 9 cm kortere end søstermodellen fra Volkswagen, Passat Variant. Det giver sig synligt udslag i Audi’ens mere sportslige fremtoning, men naturligvis også i lidt mindre bagageplads. 476 liter kan den mønstre (modsat Passatens 690), og bagagerumskapaciteten kan øges til 1424 liter med nedfældede bagsæderyglæn. Det er plads nok for de fleste, men det er næppe derfor, at man vælger A5’eren.



Det er næppe heller på grund af prisen, for den prøvekørte model, som også er den billigste A5, er prissat til 640.000 kroner. Dertil kom udstyr for små 75.000 kroner, som ikke desto mindre er med til at hæve den forventede premium-oplevelse. Inkluderet i basisprisen er en omfattende kørehjælpemiddel-pakke, inklusive naturligvis adaptiv fartpilot og en skilte-registrering, som dog ikke er bedre end i de fleste andre biler.

 

I kabinen er 3-zone klimaanlæg standard ligesom MMI Google-baseret navigation, 4-vejs lændestøtte i forsæderne, og de havde så fået et løft ved at være blevet elektrificeret. Og så havde man spenderet 7.500 kroner for rødlakerede bremsekalibre.



Køreoplevelsen er vinderen

Men mon ikke de fleste køber den nye Audi A5 på grund af køreoplevelsen. Fartpræstationerne giver en overlegen og mere nærværende følelse end man med rette oplever i de fleste elbiler. Og uanset man benytter potentialet eller ej, er det overbevisende at kunne køre 245 km/t. En A5 vejer 1710 kg, altså mindst 500 kg mindre end en tilsvarende elbil, og den lethed, hvormed man kan styre den sikkert gennem også de hurtige kurver, er en stor fornøjelse. Desuden må man trække en anhænger på 1500 kg.

 

Energiforbruget har man endda kunne holde nede. Det officielle WLTP tal er 14,3 km/l. Men i praksis opnåede vi omkring 15 km/l, oven i købet uden specielt økonomisk køre-stil. Det er sjældent, det går den vej. Og sidst, men ikke mindst, behøver man jo ikke lægger 640.000 kroner på bordet og købe den nye Audi A5 Avant. Man kan også lease den ret favorabelt: 15.000 kroner i udbetaling og 6000 kroner om måneden på en 12-måneders kontrakt. Den prøvekørte version ville dog koste 6400 kroner månedligt.

PLIGTINFORMATION.

Med udgangspunkt i gældende lovgivning skal det oplyses, at den prøvekørte bil er stillet til rådighed for testkørsel af bilmærkets danske importør.
Andre Audi prøvekørsler - find dem hér >>>



Model: Audi A5 Avant 2.0 TFSI S-Line
Listepris: Kr. 739.990.990
Motor og transmission: 4 cyl. 2,0 ltr. turbo benzinmotor: 204 hk/4300-6000 omdr./min. 340 Nm/2000-4000 omdr./min. 7 A/T. FWD.
Præstationer acceleration/ topfart/ Brændstoføk/ CO2 udledning (WLTP): 0-100 km/t: 7,8 sek./ 245 km/t./ 14,3 km/l./ 159 g/km/.
Længde: 4,83 m
Bagagerum: 476-1424 liter
Værd at bemærke: 19" alufælge. 245/40-19 dæk. Fjernbetjent centrallås. Multijusterbart læderrat. 3-zone klimaanlæg. Adaptiv fartpilot. Sædevarme. 4-vejs lændestøtte. MMI Navigation.











Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt